Pierogi z kaszą gryczaną i serem

4.5 (142 ocen)

  • 45 min

Mazurskie dzyndzałki z hreczką, czyli pierogi z kaszą gryczaną są przygotowywane z jajkami na twardo, ja z nich zrezygnowałam i dodałam wiejski, tłusty twaróg.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:

    mąka pszenna 1,5 szk.
    jajko 1 szt.
    masło stopione 1 łyżka
    woda gorąca ok. ½ szk.
    sól szczypta

    FARSZ:

    ugotowana kasza gryczana 100 g
    ser tłusty 300 g
    cebula 1 szt.
    boczek 50 g
    sól, pieprz do smaku
    majeranek 1 łyżeczka
    masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z kaszą gryczaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę przesiej, zrób dołek, wbij jajko. Dodaj sól, wlej stopione masło i wyrabiaj ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego ciasta uformuj kulę i zostaw na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło.
  • 2. FARSZ: twaróg rozgnieć widelcem, dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę i wysmaż. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodaj do farszu wraz z wysmażonym boczkiem. Dodaj przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • 3. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto. Wytnij kółka szklanką, nakładaj wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlep brzegi.
  • 4. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z duszoną na maśle cebulką.

Porady

Zaskakująco smaczne pierogi, smakują nawet osobom nie bardzo przekonanym do kaszy gryczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować