Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Najważniejsze danie na wigilijnym stole. Zawsze wkładam w nie grosik, ten, kto trafi na takiego pierożka bedzie miał dobrobyt przez cały rok:)

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg mąki,
    2 szkl. gorącej przegotowanej wody,
    szczypta soli,
    1 1/2 łyżki oleju.

    Farsz:
    2 kg kapusty kiszonej,
    szklanka suszonych borowików,
    5 cebuli,
    2 liście laurowe,
    3 kulki ziela angielskiego,
    sól,
    pieprz,
    łyżka przyprawy do dań z kapusty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, odstawić by wystygło.

  • 2. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładac po łyżce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2-3 min. Wyjąć na durszlak. Podawać z podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować