Dzięki otrębom o wysokiej zawartości błonnika pierogi są zdrowsze. Takie pierogi są idealne na obiad jak i na ciepła kolację czy do czerwonego barszczyku na Wigilię.
Składniki:
FARSZ :
400 g kapusty kiszonej
2 solidne garście suszonych grzybów ( dowolne )
1 duża cebula
4 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych
sól
pieprz
olej do smażenia
CIASTO :
3 szk mąki pszennej typ 450
1 jajko
1 żółtko
1/2 szk gorącej wody
2 szczypty soli
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
FARSZ :
Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić.
Grzyby namoczyć w cieplej wodzie a potem ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać otręby oraz sól i pieprz i wymieszać farsz.
2.CIASTO :
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą, wbić jajko, dodać żółtko oraz wlać wodę i wyrobić ciasto.
Zakryć je miseczką na 10 minut.
3.Po upływie tego czasu wałkować cienki placek, dowolnym narzędziem w kształcie koła wycinać krążki, na środek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi.
Układać je na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały i potem gotować kilka minut od wypłynięcia w gotującej się wodzie z odrobiną soli i oleju.
Pierogi możne podać z barszczykiem. na Wigilię.
Komentarze