Pierogi z grzybami kapustą i otrębami

0 (0 ocen)

Dzięki otrębom o wysokiej zawartości błonnika pierogi są zdrowsze. Takie pierogi są idealne na obiad jak i na ciepła kolację czy do czerwonego barszczyku na Wigilię.

Składniki:

  • FARSZ :
    400 g kapusty kiszonej
    2 solidne garście suszonych grzybów ( dowolne )
    1 duża cebula
    4 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    CIASTO :
    3 szk mąki pszennej typ 450
    1 jajko
    1 żółtko
    1/2 szk gorącej wody
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z grzybami kapustą i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    FARSZ :
    Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić.
    Grzyby namoczyć w cieplej wodzie a potem ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
    Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
    Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać otręby oraz sól i pieprz i wymieszać farsz.
  • 2. CIASTO :
    Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą, wbić jajko, dodać żółtko oraz wlać wodę i wyrobić ciasto.
    Zakryć je miseczką na 10 minut.
  • 3. Po upływie tego czasu wałkować cienki placek, dowolnym narzędziem w kształcie koła wycinać krążki, na środek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi.
    Układać je na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały i potem gotować kilka minut od wypłynięcia w gotującej się wodzie z odrobiną soli i oleju.
    Pierogi możne podać z barszczykiem. na Wigilię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Otręby Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować