Pierogi z farszem gołąbkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso mielone (ja użyłam mięsa drobiowo-króliczego) przesmażamy na oleju razem z obraną i posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku suszonymi warzywami, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą i pierzem. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, a następnie dobrze odciskamy. Kapustę drobniutko siekamy lub mielimy w maszynce i łączymy ją z mięsem oraz ugotowanym ryżem. Dokładnie mieszamy i próbujemy - możemy jeszcze doprawić farsz do smaku.
2.Z mąki, gorącej wody, soli i oleju zarabiamy elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy (możemy podzielić na dwie porcje), następnie wykrawamy szklanką kółka, które nadziewamy farszem gołąbkowym i zlepiamy. Dwie obrane cebule siekamy i dusimy na oliwie.
3.Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropli oleju. Wykładamy na talerze, polewamy przesmażoną cebulką z oliwą. Posypujemy natką pietruszki.
Komentarze