Zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo dobry pomysł na kapuścianą zapiekankę z farszem do gołąbków, smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno z sosem pomidorowym.........SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta włoska 1 główka duża,
    kiszona kapusta 70 dag,
    kminek 1 łyżka,
    olej 1 łyżka,
    cukier 1 łyżka

    ryż z ryżem czarnym 2 szklanki,
    mielone mięso indyka 60 dag,
    kucharek 2 łyżki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    cebula podsmażona 2 sztuki średnie + 2 łyżki oleju do podsmażenia,
    jajka 4 sztuki "M"

    masło 200 gram,
    papryka ostra 1 łyżeczka,
    papryka słodka 2 łyżki

    sos: sok pomidorowy 1 litr,
    sól czosnkowa 2 łyżeczki,
    papryka ostra 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym 1. Kiszoną kapustę ugotować z kminkiem, cukrem, olejem do miękkości i wylać na sito, z kapusty włoskiej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
  • zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym 2. Ryż z dzikim ryżem ugotować w nie solonej wodzie, wylać na sito, po odcedzeniu wsypać do miski, dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
  • zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym 3. Brytfannę wysmarować masłem, obsypać 1 szklanką tartej bułki.
  • zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym 4. Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę.
  • zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym 5. I ponownie liście, farsz kiszoną kapustę, liście.
  • zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym 6. Piekarnik nagrzany na 210, grzanie góra/dół, piec pod [przykryciem 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 140C z 10 minut, gdy przestygnie koić porcje zapiekanki.

    Na sos użyłam 1 litr soku pomidorowego, do smaku sól czosnkowa, papryka ostra i tylko krótko zagotować, podawać wystudzony

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta kiszona Mięso mielone z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować