Bardzo dobry pomysł na kapuścianą zapiekankę z farszem do gołąbków, smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno z sosem pomidorowym.........SMACZNEGO!!!
Zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę ugotować z kminkiem, cukrem, olejem do miękkości i wylać na sito, z kapusty włoskiej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
2.Ryż z dzikim ryżem ugotować w nie solonej wodzie, wylać na sito, po odcedzeniu wsypać do miski, dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
4.Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę.
5.I ponownie liście, farsz kiszoną kapustę, liście.
6.Piekarnik nagrzany na 210, grzanie góra/dół, piec pod [przykryciem 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 140C z 10 minut, gdy przestygnie koić porcje zapiekanki.
Na sos użyłam 1 litr soku pomidorowego, do smaku sól czosnkowa, papryka ostra i tylko krótko zagotować, podawać wystudzony
Komentarze