Zapraszam na pierogi z nieco innym farszem. Trochę się obawiałam reakcji rodzinki na taką odmianę, ale wszystkim bardzo smakowało. Może i Wam posmakuje, zapraszam.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
300 g szynki bez kości
100 g ryżu
200 g kapusty białej
1 cebula
Sól pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Ciasto:
500 g mąki
1 jajko
Sól
Ok. 250 ml gorącej wody
Pierogi z farszem gołąbkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mięso ugotować do miękkości. Ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze z ostrzami. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmiksować w blenderze z ostrzami. Ryż ugotować na sypko ( przed gotowaniem przepłukać go pod bieżącą wodą).
2.Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
3.Ciasto:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i jajko. Wstępnie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
4.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję rozwałkować na cienki płat i wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z prażoną bułką tartą lub cebulką.
Komentarze