Pierogi z farszem gołąbkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pierogi z nieco innym farszem. Trochę się obawiałam reakcji rodzinki na taką odmianę, ale wszystkim bardzo smakowało. Może i Wam posmakuje, zapraszam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    300 g szynki bez kości
    100 g ryżu
    200 g kapusty białej
    1 cebula
    Sól pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
    Ciasto:
    500 g mąki
    1 jajko
    Sól
    Ok. 250 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Szynki

Pierogi z farszem gołąbkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso ugotować do miękkości. Ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze z ostrzami. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmiksować w blenderze z ostrzami. Ryż ugotować na sypko ( przed gotowaniem przepłukać go pod bieżącą wodą).
  • 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto:
    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i jajko. Wstępnie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
  • 4. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję rozwałkować na cienki płat i wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z prażoną bułką tartą lub cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Ryż Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować