Pierogi z czerwoną fasolką i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Długo chodziły za mną pierogi, ale chciałam zrobić takie jakich jeszcze nie jadłam. Wykorzystałam do nich produkty, które miałam w domu i w kilka chwil powstały smaczne, sycące i tanie pierożki.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na około 40 sztuk:
    CIASTO:
    2 1/3 szklanki mąki
    1 jajko
    2 białka
    1 łyżka oliwy z oliwek
    szczypta soli
    1/3 szklanki gorącej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    10 średniej wielkości ziemniaków
    puszka czerwonej fasoli
    1 duża cebula
    przyprawa do ziemniaków
    przyprawa do dań Kucharek
    majeranek
    oregano
    oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z czerwoną fasolką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • 2. Fasolkę przelewamy wodą i osączamy na sicie. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy fasolkę i wszystko razem jeszcze raz ubijamy.
  • 3. Dodajemy usmażoną cebulkę, przyprawy i mieszamy.
  • 4. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
  • 5. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 6. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
  • 7. Podajemy polane roztopionym masełkiem. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować