Spaghetti z bobem i bazylią

4.5 (147 ocen)

  • 25 min

Latem do przygotowywania potraw warto wykorzystywać świeże owoce i warzywa. Wykorzystałam bób i tak powstało danie kuchni włoskiej. Pyszny i lekki letni obiad był gotowy w kilka chwil ;)

  • 25 min

Składniki:

  • bób 500g,
    makaron spaghetti 300g,
    garść listków bazylii,
    1 mała cebula,
    1 ząbek czosnku,
    śmietana kremówka 200g,
    masło 1 łyżka,
    sól,
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z bobem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z bobem i bazylią 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Bób dzielimy na dwie części. 2/3 ugotowanego bobu wkładamy do blendera, dodajemy garść listków bazylii i miksujemy za pomocą blendera na pastę
  • Spaghetti z bobem i bazylią 2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Spaghetti z bobem i bazylią 3. Następnie dodajemy pastę z bobu, chwilkę smażymy i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, chwilkę gotujemy doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem.
  • Spaghetti z bobem i bazylią 4. Przygotowany sos łączymy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem i posypujemy pozostałym bobem. Można dodatkowo danie oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i listkami bazylii. Od razu podajemy. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować