Latem do przygotowywania potraw warto wykorzystywać świeże owoce i warzywa. Wykorzystałam bób i tak powstało danie kuchni włoskiej. Pyszny i lekki letni obiad był gotowy w kilka chwil ;)
Spaghetti z bobem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Bób dzielimy na dwie części. 2/3 ugotowanego bobu wkładamy do blendera, dodajemy garść listków bazylii i miksujemy za pomocą blendera na pastę
2.Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Następnie dodajemy pastę z bobu, chwilkę smażymy i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, chwilkę gotujemy doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem.
4.Przygotowany sos łączymy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem i posypujemy pozostałym bobem. Można dodatkowo danie oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i listkami bazylii. Od razu podajemy. Życzę smacznego ;)
Komentarze