Pierogi z bobem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oraz bób przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzewamy kawałek masła. Podsmażamy cebulę z szałwią, startymi ząbkami czosnku oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Po podsmażeniu dodajemy wszystko do zmielonego farszu. Doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz solą.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko i przysypujemy mąką. Wodę mieszamy z solą i powoli dodając wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie stanowić w miarę jednolitą kulkę, dodajemy cztery łyżki oleju i wyrabiamy dokładnie przez dziesięć minut.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą wałkujemy na cieniuteńki, około milimetrowy (a nawet cieńszy) placek. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotowe pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką z boczkiem.
Komentarze