Pierogi z bobem i ziemniakami

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bób to skarbnica smaku i witamin, warto jeść go jak najwięcej podczas sezonu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3,5 szklanki mąki na pierogi
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka soli
    4 łyżeczki oleju
    1 jajko
    Składniki na farsz:

    800 g obranego i ugotowanego bobu
    500 g ugotowanych młodych ziemniaków
    1 pęczek szałwii
    2 cebule
    50 g masła
    czubata łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    sól do smaku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

    Dodatkowo:

    4 łyżki oleju
    200 g wędzonego boczku
    2 białe cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bobem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz bób przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzewamy kawałek masła. Podsmażamy cebulę z szałwią, startymi ząbkami czosnku oraz czosnkiem niedźwiedzim.

    Po podsmażeniu dodajemy wszystko do zmielonego farszu. Doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz solą.

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko i przysypujemy mąką. Wodę mieszamy z solą i powoli dodając wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie stanowić w miarę jednolitą kulkę, dodajemy cztery łyżki oleju i wyrabiamy dokładnie przez dziesięć minut.

    Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą wałkujemy na cieniuteńki, około milimetrowy (a nawet cieńszy) placek. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy.

    Gotowe pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką z boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować