PIEROGI Z PIECZONYMI BATATAMI I SEREM PARMEZAN

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Polecam nieco odmienne niż tradycyjne pierogi z batatami, serem i nutą imbiru który nadaje im charakteru. Można je podać polane tylko roztopionym masłem lub ulubionym sosem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 żółtko
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
    sól

    Farsz:
    3 średnie bataty
    2 łyżki startego sera parmezan
    szczypta mielonych goździków
    1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczonymi batatami i serem parmezan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Bataty obrac ze skórki i pokroić w krążki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić lekko oliwą po czym lekko oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut. Jeszcze ciepłe rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, przestudzić. Dodać ser, goździki, imbir i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło" Odkrawać nożem po kawałku, i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka i wypełniać je farszem, a następnie zlepiać brzegi formując pierogi.
  • 3. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2-3 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą pierogów. Podawać polane masłem.

Porady

Farsz z batatów jest luźniejszy niż ze zwykłych pierogów więc podczas gotowania należy uważac aby pierogi się nie rozkleiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować