PIEROGI SHREKA ZE SZPINAKIEM I BRYNDZĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:


    70 dag mąki pszennej
    20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    1/2 łyżeczki soli
    2-3 łyżki oleju
    1 jajo
    gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu


    Nadzienie:


    75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków
    20-25 dag bryndzy lub białego sera
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi shreka ze szpinakiem i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem.

    2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą.

    3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować