1.Makrelę obrać ze skóry , podzielić na kawałeczki wyjmując wszystkie ości .
Na patelni rozpuścić masło , zeszklić na nim obraną , posiekaną cebulę .
W misce wymieszać ugotowany , podzielony na kawałeczki filet ze szczupaka , makrelę , cebulę i twaróg śmietankowy .
Doprawić harissą i pieprzem , wymieszać .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze