Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Do ich przygotowania namówiła mnie Córcia .
Bardzo jej smakowały .

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
    1 i 1/2 szklanki wody
    1 jajko
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    szczypta soli

    500 g jagód
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżka ( płaska ) mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250 g umytych jagód włożyć do garnka, dodać cukier, wlać 750 ml wody i zagotować.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się jagód .
    Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje.
    Wystudzić .
    Dodać pozostałe jagody , wymieszać.
    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciać z niego krążki o średnicy 7 cm .
    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
    Odcedzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować