Pierogi ruskie z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni usmażyć posiekaną cebulę .
Ziemniaki przecisnąć przez praskę z obydwoma rodzajami sera .
Dodać cebulę , doprawić do smaku .
Wymieszać wszystko razem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć zniego krążki o średnicy ok. 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym skadać je , starannie zlepiając brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty wody i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze