Pierogi ruskie z bryndzą

4.5 (152 ocen)

Pyszna alternatywa dla uwielbianych przez wszystkich pierogów.Zasmakują także dzieciom .

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    1/2 szklanki gorącej wody

    1 jajko

    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    szczypta soli



    farsz :

    5-7 ugotowanych ziemniaków

    250 g półtłustego twarogu

    160 g bryndzy

    1 cebula

    świeżo mielona sól himalajska

    świeżo mielony zielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni usmażyć posiekaną cebulę .

    Ziemniaki przecisnąć przez praskę z obydwoma rodzajami sera .

    Dodać cebulę , doprawić do smaku .

    Wymieszać wszystko razem .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .

    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć zniego krążki o średnicy ok. 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym skadać je , starannie zlepiając brzegi.

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty wody i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować