Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapraszam na domowe pierogi.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    3/4 szkl gorącej wody
    szczypta soli
    farsz: 250 g ugotowanych ziemniaków
    120 g twarogu
    1 jajko
    1 cebula
    50 g boczku
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, boczek również kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek i przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodajemy cebulkę i smażymy razem do momentu, aż cebulka się zezłoci. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przeciskamy wraz z twarogiem przez praskę, dodajemy przesmażony boczek z cebulką oraz jajko i mieszamy.
    Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę, najlepiej mieszać łyżką. Do zaparzonej mąki dodajemy olej oraz jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem przykrywamy je wilgotną ściereczką aby nie wyschło a część rozwałkowujemy cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy boki ciasta, można również zrobić na rancie ciasta wzorek widelcem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju oraz soli i na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi przekładamy na chwilę do zimnej wody i na talerz. Można podać z przesmażonym boczkiem lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować