Pierogi z serem "jak u mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
W misce dokładnie rozgniatamy twaróg. Dodajemy cukry oraz żółtko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Ciasto mieszamy tłuczkiem, aby nie poparzyć się. Kiedy lekko ostygnie ugniatamy ciasto tak, aby składniki się połączyły. Dzielimy kulę na pół. Z jednej połowy robimy ponownie kulkę i rękoma tworzymy 'wałek' (tak jak na kopytka). Kroimy nożem na kwadraty ok. 4cm. Taki kwadrat rozwałkowujemy tworząc koło. Z kolejnym wałkiem postępujemy tak samo. Na gotowe placuszki nakładamy małą łyżeczkę twarogu. Zamykamy zgrabnie pierożki. Wrzucamy do gotującej się wody. Od wypłynięcia gotujemy ok. 5 minut.
Komentarze