Pierogi z serem "Jak u mamy"

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Te pierogi to smak dzieciństwa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 6 szklanek mąki, 2 szklanki gorącej wody, 6 łyżek oleju.
    Farsz: 1kg. twarogu, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 żółtko.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem "jak u mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    W misce dokładnie rozgniatamy twaróg. Dodajemy cukry oraz żółtko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
    Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Ciasto mieszamy tłuczkiem, aby nie poparzyć się. Kiedy lekko ostygnie ugniatamy ciasto tak, aby składniki się połączyły. Dzielimy kulę na pół. Z jednej połowy robimy ponownie kulkę i rękoma tworzymy 'wałek' (tak jak na kopytka). Kroimy nożem na kwadraty ok. 4cm. Taki kwadrat rozwałkowujemy tworząc koło. Z kolejnym wałkiem postępujemy tak samo. Na gotowe placuszki nakładamy małą łyżeczkę twarogu. Zamykamy zgrabnie pierożki. Wrzucamy do gotującej się wody. Od wypłynięcia gotujemy ok. 5 minut.

Porady

Podajemy ze śmietaną lub roztopionym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować