Ciasteczka różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, żółtka, cukier puder i sól. Jeżeli ciasto będzie się kleić do dłoni to dosypujemy mąki. Składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, a następnie wykrawać literatką kółka. 5 kółek ułożyć obok siebie tak, aby ich brzegi lekko na siebie nachodziły. Miejsca łączeń posmarować białkiem. Wzdłuż nachodzących na siebie kółek wyłożyć marmoladę. Kółka zwijamy w rulon, przecinamy na pół. Brzegi rozchylamy tworząc płatki róży. Z resztą postępujemy tak samo. Różyczki układamy na wysmarowanej blasze tłuszczem. Pieczemy w wcześniej rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu lukrujemy wcześniej przygotowanymi lukrami z różnymi dodatkami: kakao, kwasek cytrynowy, kolorowe barwniki spożywcze.
Komentarze