Ciasteczka różyczki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wydają się trudne, a tak naprawdę wykonanie ich to sama przyjemność!

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 400 g mąki, 250-300 g masła, 4-5 żółtek, 1 białko, 80 g cukru pudru, szczypta soli, 1 słoik marmolady wieloowocowej.

Ciasteczka różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, żółtka, cukier puder i sól. Jeżeli ciasto będzie się kleić do dłoni to dosypujemy mąki. Składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, a następnie wykrawać literatką kółka. 5 kółek ułożyć obok siebie tak, aby ich brzegi lekko na siebie nachodziły. Miejsca łączeń posmarować białkiem. Wzdłuż nachodzących na siebie kółek wyłożyć marmoladę. Kółka zwijamy w rulon, przecinamy na pół. Brzegi rozchylamy tworząc płatki róży. Z resztą postępujemy tak samo. Różyczki układamy na wysmarowanej blasze tłuszczem. Pieczemy w wcześniej rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu lukrujemy wcześniej przygotowanymi lukrami z różnymi dodatkami: kakao, kwasek cytrynowy, kolorowe barwniki spożywcze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy