Pieróg drobiowy z ryżem i warzywami

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Warto zaskoczyć rodzinę i przygotować znane danie (ryż z warzywami), ale w innej odsłonie. Pieróg najlepiej smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 szklanki mąki
    120 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 
    szczypta soli
    farsz: 2 woreczki ryżu (po 100g)
    1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    6 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
    1 cebula
    3 pieczarki
    2 łyżki natki pietruszki
    3 szklanki bulionu
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    żółtko do posmarowania
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieróg

Pieróg drobiowy z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieróg drobiowy z ryżem i warzywami 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki połączyć, podzielić na dwie części. Chłodzić godzinę w lodówce. Tortownicę o wym.22 cm (spód i boki) wysmarować masłem. Jedną częścią wylepić spód formy wraz z bokami.
    na wysokość 3-4 cm. Ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 st.
  • pieróg drobiowy z ryżem i warzywami 2. Ryż ugotować w bulionie wg.przepisu na opakowaniu. Filet umyć osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z pieczarkami pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić i wraz z pozostałymi składnikami podsmażyć na rozgrzanym oleju. Całość przełożyć z patelni do miski. Dodać podsmażonego kurczaka, ryż, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki i bułkę tartą. Na koniec wbić dwa jajka, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • pieróg drobiowy z ryżem i warzywami 3. Przygotowany farsz przełożyć na podpieczony kruchy spód, formując stożek. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować na koło większe od formy i zakryć wierzch pieroga łącząc ze sobą brzegi. Posmarować rozmieszanym żółtkiem i piec ok.30 minut w 180st. Gotowe danie kroić jak tort. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Papryka Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować