Warto zaskoczyć rodzinę i przygotować znane danie (ryż z warzywami), ale w innej odsłonie. Pieróg najlepiej smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 2 szklanki mąki
120 g masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
farsz: 2 woreczki ryżu (po 100g)
1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka
po pół papryki czerwonej i żółtej
6 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
1 cebula
3 pieczarki
2 łyżki natki pietruszki
3 szklanki bulionu
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
żółtko do posmarowania
masło do wysmarowania formy
Pieróg drobiowy z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki połączyć, podzielić na dwie części. Chłodzić godzinę w lodówce. Tortownicę o wym.22 cm (spód i boki) wysmarować masłem. Jedną częścią wylepić spód formy wraz z bokami.
na wysokość 3-4 cm. Ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 st.
2.Ryż ugotować w bulionie wg.przepisu na opakowaniu. Filet umyć osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z pieczarkami pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić i wraz z pozostałymi składnikami podsmażyć na rozgrzanym oleju. Całość przełożyć z patelni do miski. Dodać podsmażonego kurczaka, ryż, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki i bułkę tartą. Na koniec wbić dwa jajka, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Przygotowany farsz przełożyć na podpieczony kruchy spód, formując stożek. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować na koło większe od formy i zakryć wierzch pieroga łącząc ze sobą brzegi. Posmarować rozmieszanym żółtkiem i piec ok.30 minut w 180st. Gotowe danie kroić jak tort. Smacznego!
Komentarze