Piernikowe szopki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i na pomocą wykrawaczki w kształcie szopki wykrawamy pierniczki. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2.Lukier Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier puder i sok z cytryny.Lukier ucieramy 15 minut.
Następnie napełniamy szprycę lukrem i na gotowych wystudzonych szopkach malujemy wzór.
Komentarze