Piernikowe szopki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspaniała ozdoba choinki, stołu świątecznego. Cudowne w smaku idealne jako podarunek dla najbliższych.

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO

    1/2 kg mąki
    - po 20 dag miodu i cukru pudru
    - 15 dag margaryny
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka sody
    - szczypta soli
    - 1 opakowanie przyprawy do pierników
    - 1 łyżeczka kakao

    Na lukier:
    2 białka
    ok 30 dkg cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    szpryca z cieniutką końcówką do zdobienia szopki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe szopki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i na pomocą wykrawaczki w kształcie szopki wykrawamy pierniczki. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
  • 2. Lukier Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier puder i sok z cytryny.Lukier ucieramy 15 minut.
    Następnie napełniamy szprycę lukrem i na gotowych wystudzonych szopkach malujemy wzór.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki

To może cię zainteresować