Piernik żydowski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piernik jest bardzo aromatyczny z dużą ilością bakalii. Doskonały na święta i nie tylko. Nie potrzebuje leżakowania. Można go zrobić nawet dwa dni przed świętami, a zapewniam że będzie miękki i wilgotny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:(dwie blaszki keksówki 10 x 25 cm ; czas przygotowania 90 minut)


    4 jajka
    200 g cukru najlepiej trzcinowy
    2 łyżki kawy naturalnej
    100 ml mleka
    400 g miodu
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczka od kawy soli
    1/4 łyżeczka od kawy pieprzu
    1 kieliszek rumu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody
    500 g mąki
    1 łyżka kakao
    100 ml oleju
    200 g pokrojonych śliwek
    150 g orzechów włoskich

    Dodatkowo łyżeczka masła do posmarowania blaszek i mąka do posypania foremek.


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik żydowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Foremki posmarować masłem i posypać mąką, nadmiar wysypać.Piekarnik nagrzać do 170'C (jeśli będzie pieczony w wyższej temperaturze, grozi skrystalizowaniem się cukru i miodu; piernik więc wyjdzie twardy i konieczne będzie kilkudniowe leżakowanie).
    Kawę zaparzyć wrzącym mlekiem, odstawić na 5 minut i potem przecedzić przez gazę.
    Jajka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wlać kawę, miód, olej i dobrze połączyć.
    Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Mąkę przesiać z kakaem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-miodowej, dodać mąkę, całość zmiksować na małych obrotach. Na sam koniec wsypać pokrojone bakalie i wlać rum. Wymieszać ciasto dokładnie łyżką.
    Przełożyć do przygotowanych keksówek. Piec w 170'C przez ok. 75 minut do tzw. suchego patyczka.
    Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze pół godziny. Upieczony pozostawiamy w foremce aż całkowicie ostygnie. Zimny można polać polewą. Przechowywać owinięty w folii aluminiowej lub w woreczku. Piernik jest dobry zaraz na drugi dzień. Długo zachowuje świeżość.

Porady

Święta już za kilka dni, proponuję Wam jeszcze upiec piernik żydowski. Niektórzy uważają, że powinno się go zrobić dwa tygodnie przed świętami, aby leżakując nabrał aromatu i wilgoci. Mogę Was jednak zapewnić, że mój piernik można jeść nawet na drugi dzień. Jest dość słodki o dobrze wyczuwalnym smaku miodu, bakalii i przypraw korzennych. W moim regionie bardzo lubiany i popularny.Piernik jest puszysty i aromatyczny. Z tych proporcji otrzymamy dwa pierniki o wymiarze 10x25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować