Żydowski ogórek

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Ogórek inaczej

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
    liście pora i selera
    natka pietruszki
    koper
    marchewka
    ziarna ziela angielskiego
    ziarna pieprzu
    biała gorczyca
    liść laurowy
    15 szklanek wody
    2,5 szklanki cukru
    2 szklanki octu 10%
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Żydowski ogórek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć pod bieżącą wodą i ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę z 15 szklanek wody, 2,5 szklanki cukru,2 szklanek octu oraz 3 łyżek soli. Do każdego słoika wkładamy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, kilka plasterków marchwi, liść selera lub pora, gałązkę kopru oraz białą gorczycę. Słoiki wypełniamy gorącą zalewą. Zamykamy słoiki, odwracamy je , przykrywamy do ostygnięcia ( nie pasteryzujemy).

Porady

Zamiast pora może być biała cebula , zamiast liści selera może być korzeń selera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować