Żydowski jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Znika błyskawicznie!

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    3 duże jajka

    3 duże jabłka-najlepiej kwaśne

    200 ml oleju rzepakowego

    300 gramów mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    10 łyżek erytrytolu ( można użyć cukru)

    3-4 łyżki mleka

    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

    1 pełna łyżeczka cynamonu

    1 łyżka skórki z cytryny



    Dodatkowo:

    Masło i bułka tarta do formy

    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Żydowski jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myję i obieram ze skórki. Kroję w plasterki, posypuję cukrem waniliowym, cynamonem i skórką z cytryny. Odkładam na kwadrans.
    Jajka ubijam ze słodzidłem na jasny krem. Dolewam olej, ciągle miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta, miksuję do połączenie składników.
    Piekarnik nagrzewam do 185 stopni. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam połowę porcji ciasta. Układam połowę plasterków jabłek, zalewam ciastem i na wierzchu układam znów jabłka.
    Placek piekę 50-55 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować