Piernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, kakao oraz opakowanie przyprawy do pierników i wymieszać. Ugotować karmel: 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. W drugim naczyniu rozetrzeć margarynę, dodać 5 żółtek, 20 dag cukru, miód oraz karmel. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami oraz mleko. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połączyć z masą i dodać rozdrobnione orzechy. Blachę kwadratową lub 2 małe keskówki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w 150*C z termoobiegiem. Piernik można przełożyć powidłami lub dżemem.
Komentarze