Piernik z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Korzenny piernik z miodem, orzechami, przekładany powidłami - to smak Bożego Narodzenia w pigułce

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 0,5 kg mąki
    * 1 płaska łyżeczkę sody oczyszczonej
    * opakowanie przyprawy do pierników
    * 25 dag cukru
    * łyżka kakao
    * pół szklanki mleka
    * 9 dag margaryny
    * 5 jajek
    * 15 dag miodu
    * 20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
    * karmel: 3 łyżki cukru, 2-3 łyżki wody;
    Dodatkowo: powidła śliwkowe lub dżem śliwkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z orzechami 1. Do miski wsypać mąkę, dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, kakao oraz opakowanie przyprawy do pierników i wymieszać. Ugotować karmel: 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. W drugim naczyniu rozetrzeć margarynę, dodać 5 żółtek, 20 dag cukru, miód oraz karmel. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami oraz mleko. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połączyć z masą i dodać rozdrobnione orzechy. Blachę kwadratową lub 2 małe keskówki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w 150*C z termoobiegiem. Piernik można przełożyć powidłami lub dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować