REKLAMA

Piernik z orzechami

wyświetlono: 2871 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 1

Miękki, puszysty, aromatyczny. Polecam na świąteczny stół.

opublikowany: 11.10.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
    1 szklanka orzechów
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 szklanki miodu
    6 jajek
    1/2 margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka przyprawy do piernika
    szczypta soli
    350 g dżemu
    1 galaretka
    polewa + kilka orzechów do dekoracji
Ocena:

(średnia 5 z 153 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia razem przesiać. Dodać zmielone lub posiekane orzechy i przyprawę do piernika.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Ciągle ucierać i partiami dodawać margarynę, miód i śmietanę. Wsypać sypkie produkty i wymieszać.
  • 3. Białka lekko ubić ze szczyptą soli a następnie z cukrem. Sztywną pianę partiami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać do połączenia .
  • 4. Formę 35/10 posmarować masłem, wylać ciasto. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystygnięciu przekroić na trzy części.
  • 5. Dżem ( u mnie z czarnej porzeczki) dobrze podgrzać, wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Lekko ciepłym dżemem przełożyć przekrojony piernik, polać polewą i udekorować orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

piernik z orzechami Dodane przez: olamus67


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Wilgotny piernik z orzechami

Lubicie pierniki? Ja sobie nie wyobrażam świąt bez wilgotnego piernika z orzechami.

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 16.11.2017 | wyświetlono: 6268 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magdalena G

Piernik z orzechami

Idealny świąteczny piernik

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 21.12.2019 | wyświetlono: 261 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: xamelka1 xamelka1

Piernik z orzechami

Piernik jest u mnie ozdobą świątecznego stołu.Najlepszy na 3-4 dzień po upieczeniu.

kategoria: piernik Desery opublikowany: 16.10.2015 | wyświetlono: 529 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Piernik z orzechami włoskimi

Zawsze gości na moim świątecznym stole

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 13.12.2017 | wyświetlono: 611 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE