Piernik z orzechami i rodzynkami

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo mięciutki i puszysty,możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową,u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa.Możemy go upiec na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka miodu
    30 dag masła lub margaryny
    6 jajek
    4 szklanki mąki pszennej
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
    pół szklanki rodzynek

    polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    dodatkowo:
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Desery

Piernik z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem i masłem,wystudzić.
  • 2. Do wystudzonej masy dać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie zmiksować,następnie wsypać orzechy i rodzynki.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • 4. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
  • 5. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzić suchym patyczkiem,czy jest upieczone.
  • 6. Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę zagotować na małym ogniu cały czas mieszają.
    Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.
  • 7. Gotową polewę rozsmarować na pierniku i odstawić do zastygnięcia.Na koniec udekorować wiórkami kokosowymi.

Porady

Piernik możemy również oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować