Piernik z orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piernik jest u mnie ozdobą świątecznego stołu.Najlepszy na 3-4 dzień po upieczeniu.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    -4 jajka

    -1 szklanka cukru

    -0,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy

    -250 g płynnego miodu

    -4 łyżki oleju

    -3,5 szklanki mąki

    -szczypta soli

    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    -1 płaska łyżeczka sody

    -20 g przyprawy do piernika

    -1 szklanka drobno posiekanych włoskich orzechów

    -polewa czekoladowa+włoskie orzechy na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ,proszek,przyprawę,sodę i sól przesiać przez sito.

    ...Orzechy wymieszać z łyżeczką mąki.


    ...Jajka ubić z cukrem do białości.Na przemian wlewać kawę ,miód i olej.Dokładnie zmiksować.Następnie wsypać powoli mąkę oraz orzechy .Połączyć dokładnie drewnianą łyżką.

    ...Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy keksowej.

    ...Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.170 st.C przez około 55 minut.Pod koniec pieczenia wierzch ciasta przykryć papierem.

    ...Po ostudzeniu polać wierzch polewą i posypać pokruszonymi orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować