Piernik z orzechami

4 (1 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny świąteczny piernik

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 duże jajka
    300 gramów mąki pszennej
    125 gramów masła
    1/2 szklanki miodu
    2 łyżki kakao
    2 czubate łyżki powideł śliwkowych
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka mieszanki mielonego imbiru, kardamonu, słodkiej papryki, mielonego pieprzu i mielonego anyżu
    3 garście posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    Orzechy do dekoracji, masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczam masło z miodem, dodaję kakao i przyprawy. Chwilę studzę mieszankę.
    Jajka ubijam na jasny krem, powoli wlewam miodowo-maślaną mieszankę, a także powidła,cały czas dokładnie mieszając składniki. Czas na dosypanie mąki, ucieram ciasto. Na koniec dosypuję orzechy,
    Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto do formy i piekę je 40 minut w 185 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować