PIERNIK Z JEDNEGO DNIA NA DRUGI

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis mam od babci ze starego zeszytu, która ma przepis od koleżanki z pracy.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g mąki
    100 g cukru
    250 g prawdziwego miodu
    250 g margaryny do pieczenia
    2 opakowania przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Kruche ciasto

Piernik z jednego dnia na drugi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem.
    Połączyć z resztą składników i zarobić ciasto kruche.
    Pozostawić na drugi dzień w chłodnym miejscu, najlepiej na noc.
    Na drugi dzień upiec z tego 3 placki.
    Przełożyć do wysmarowanych i wyłożonych papierem blaszek o wymiarach: 25 cm x 40 cm.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160* C przez 15 minut.
    Po upieczeniu placki wystudzić.
    Po tym czasie napączować placki.
    Przełożyć pierwszy placek powidłami śliwkowymi, lub twardym dżemem np. z czarnej porzeczki, albo twardą marmoladą, drugi przełożyć dowolną masą np. orzechową, przykryć trzecim i polać polewą

Porady

Placki najlepiej upiec dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować