Piernik z gwiazdką "dwa z jednego"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tradycyjnie na świątecznym stole powinien znaleźć się piernik. U mnie będą dwa, ale z jednego ciasta.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szklanka prawdziwego miodu
    1 szkl kwaśnej śmietany
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki żytniej
    1 margaryna
    1 łyżeczka sody
    2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    60 g orzechów laskowych
    1 łyżka kakao
    orzechy i wiórki kokosowe do posypania

    Krem:
    1 galaretka wiśniowa
    1 1/4 szkl wody
    1/4 łyżeczki cynamonu
    250 g serka mascarpone

    Polewa:
    6 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki wody
    1/2 margaryny
    2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody

    Forma 11X30
    gwiazdka o średnicy 5 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z gwiazdką "dwa z jednego" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Margaryna 1. Składniki ciasta dzielimy na pół i przygotowujemy osobno. Margarynę utrzeć na puszystą masę.
  • Ubite jajka 2. Jajka z cukrem ubić na puch.
  • Łączenie składników 3. Do margaryny dodawać małymi porcjami jajka, miód, śmietanę i mąkę z sodą i przyprawą.
  • orzechy 4. Orzechy drobno posiekać.
  • Ciasto z orzechami 5. Na koniec do ciasta dodać orzechy i sok z cytryny.
  • Ciasto 6. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu dobrze schłodzić.
  • kakao do drugiego ciasta 7. Drugie ciasto przygotować tak jak pierwsze, z tą różnicą, że zamiast orzechów dodać kakao.
  • Gwiazdki 8. Zimne ciasto z orzechami pokroić w kromki, a z kromek wyciąć gwiazdki.
  • Ułożenie środka 9. 1/4 ciasta z kakao wyłożyć do formy i ciasno obok siebie ułożyć gwiazdki.
  • Gotowe do pieczenia 10. Wyłożyć resztę ciasta i wstawić do piekarnika na 45 - 50 minut z temperatura 180 stopni.
  • Krem 11. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego stężenia. Ubić na pianę dodając serek i cynamon.
  • Kromki z gwiazdką 12. Kromki z dziurkami ułożyć jedna na drugą i napełnić kremem, najwygodniej przy pomocy rękawa cukierniczego.
  • Polewa 13. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostałe składniki włożyć do rondla i na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować. Dodać żelatynę, polać ciasta i udekorować wiórkami i orzechami.

Porady

Ciasto z orzechami przed pokrojeniem na kromki musi być zimne. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować