Piernik z gwiazdką "dwa z jednego" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta dzielimy na pół i przygotowujemy osobno. Margarynę utrzeć na puszystą masę.
2.Jajka z cukrem ubić na puch.
3.Do margaryny dodawać małymi porcjami jajka, miód, śmietanę i mąkę z sodą i przyprawą.
4.Orzechy drobno posiekać.
5.Na koniec do ciasta dodać orzechy i sok z cytryny.
6.Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu dobrze schłodzić.
7.Drugie ciasto przygotować tak jak pierwsze, z tą różnicą, że zamiast orzechów dodać kakao.
8.Zimne ciasto z orzechami pokroić w kromki, a z kromek wyciąć gwiazdki.
9.1/4 ciasta z kakao wyłożyć do formy i ciasno obok siebie ułożyć gwiazdki.
10.Wyłożyć resztę ciasta i wstawić do piekarnika na 45 - 50 minut z temperatura 180 stopni.
11.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego stężenia. Ubić na pianę dodając serek i cynamon.
12.Kromki z dziurkami ułożyć jedna na drugą i napełnić kremem, najwygodniej przy pomocy rękawa cukierniczego.
13.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostałe składniki włożyć do rondla i na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować. Dodać żelatynę, polać ciasta i udekorować wiórkami i orzechami.
Porady
Ciasto z orzechami przed pokrojeniem na kromki musi być zimne.
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze