REKLAMA

Piernik Staropolski

wyświetlono: 338 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek jadłam. Przygotowuje się go aż pięć tygodni przed Świętami, a smak jest niepowtarzalny. Warto przełożyć placek masa orzechową lub powidłami śliwkowymi.

opublikowany: 06.08.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    ciasto: pół kg miodu, 1,5 szklanki cukru, 250g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki mleka, pół łyżeczki soli, 3 torebki przyprawy do piernika (po 20g w torebce, lub 2 paczki po 40g każda)
    dodatkowo: dżem wiśniowy, 2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody,
    powidła śliwkowe, 200g orzechów włoskich, 150g suszonych fig,
    łyżka masła, 1/4 szklanki cukru, po 2 łyżki mleka i wody, 2 łyżki kakao
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
    Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawy do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

    Ciasto z góry jest troszkę twardawe, nie należy się tym przejmować, właśnie takie ma być. Należy przeciąć je nożem na pół. Jedną część rozwałkować (najlepsza grubość około 1cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut (zależy od grubości placka). Drugą część ciasta upiec tak samo. Placki ochłodzić.

    Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką).

    Ochłodzone placki przeciąć wzdłuż na dwie części. Jedną przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi wymieszanymi z orzechami i pokrojonymi figami. Z drugim plackiem postąpić tak samo, ale przełożyć go tylko dżemem wiśniowym. Oba przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

    Piernik a powidłami polać czekoladą (rozpuścić masło, wsypać cukier, wlać wodę i mleko, kakao - dokładnie wymieszać), a z dżemem lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje, cukier puder przesiać do miski, wlać gorącą, przegotowaną wodę i energicznie ucierać).

    Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Notka redakcyjna

PP_12-2014
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ines2671

Piernik staropolski

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski z powidłami śliwkowymi - idealny w smaku i rozpływający się w ustach...

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 20.11.2018 | wyświetlono: 1653 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1
Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik, który powinien zagościć na Twoim stole wigilijnym :)

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 16.11.2017 | wyświetlono: 1936 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i jest warty swojego czekania.

kategoria: Ciasta piernik Desery opublikowany: 18.03.2017 | wyświetlono: 1105 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Piernik staropolski

Prawdziwy, długodojrzewający piernik przekładany powidłami Polecam!

kategoria: piernik Desery powidła powidła śliwkowe pieczeń opublikowany: 25.12.2015 | wyświetlono: 1212 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE