Piernik puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem, aż się rozpuści.
Suche składniki wymieszać ze sobą.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą przy pomocy miksera, przełożyć do dwóch podłużnych blaszek, ciasto ma być lejące.
2.Piekarnik nagrzać do 170*C.Foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed włożeniem każdą foremką stuknąć o blat, aby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza.
Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut (czas zależy od piekarnika)
3.Upieczone ciasto zostawić w blaszkach, aż trochę przestygnie, letnie wyjąć na kratkę.
Wierzch ciasta można polać polewą, posypać cukrem pudrem i dowolnie udekorować.
Porady
Dodatek powideł sprawia , że ciasto jest wilgotne.
Ciasto można też upiec bez powideł.
Komentarze