Mój puszysty piernik

4.75 (214 ocen)

  • 20 min

bardzo smaczne ciasto i zawsze się udaje!

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    niepełna szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki dżemu o dowolnym smaku
    Polewa:
    1/2 kostki margaryny tortowej
    1/2szklanki cukru pudru
    3 czubate łyżki dobrego kakao
    4 łyżka mleka
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.75 (214 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mój puszysty piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę korzenną i wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier i wymieszać mikserem, potem dodać po jednym żółtku i po każdym dodaniu wymieszać. Wlać mleko i również wymieszać, potem dodać olej i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki i miksować na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników. Dodać dżem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku około 40 minut.
  • 2. Orzechy posiekać na drobne cząstki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mleko i cukier puder. Mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i po jednej łyżce dodawać kakao. Po każdej łyżce dokładnie wymieszać trzepaczką. Wrzucić posiekane orzechy i wymieszać. Ciepłą polewać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować