Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami

0 (0 ocen)

Piernik bez miodu, za to przygotowany na bazie korzennego syropu domowej roboty. Ciasto przełożone bardzo lubianą w moim domu kaszą manną ugotowaną na jogurcie, z dodatkiem rodzynków. Niebanalny pomysł na świąteczne wypieki. Polecam!

Składniki:

  • Syrop:
    2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka kminku całego
    1/2 łyżeczki całych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
    1/2 łyżeczki całych goździków

    Pozostałe składniki ciasta:
    4 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    1 szklanka oleju
    1 szklanka śmietany 12%
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 fiolka aromaty rumowego (2,5 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa:
    3 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego 10% (3 x 200 g)
    1/2 L mleka
    150 g masła
    1 szklanka kaszy manny (nie błyskawicznej)
    1/2 szklanki cukru
    200 g rodzynków (ok. 1 szklanka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami 1. Składniki przeznaczone na syrop gotować 25 min. Płyn przecedzić i wystudzić. Następnie syrop utrzeć ze składnikami dodawanymi w następującej kolejności: jajka, olej, śmietana, cynamon, kawa, aromat, proszek do pieczenia, soda. Na końcu wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami 2. Piec 70 min (180 st. C).

    Na tym etapie przygotowania wystudzony piernik zawinęłam w pergamin i wyniosłam na 5 dni do chłodnej, suchej piwnicy.
  • Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami 3. Z wystudzonego piernika wydrążyć wierzch (do ok. 1 cm) za pomocą np. łyżeczki, ścięty wierzch następnie drobno pokruszyć.
  • Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami 4. Na masę mleko podgrzać, dołożyć cukier i masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodać wszystkie opakowania jogurtu i wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia. Do masy powoli wsypać kaszę, cały czas mieszając. Gotować ok. 5 min, stale mieszając.
  • Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami 5. Do uzyskanego kremu dodać sparzone i osączone rodzynki - wymieszać.
  • Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami 6. Ciepłą masę wyłożyć na pozbawiony wierzchu piernik.
  • Piernik na syropie z jogurtowym grysikiem z rodzynkami 7. Całość równomiernie obłożyć pokruszonym ciastem. Piernik całkowicie wystudzić. Przechowywać w chłodzie.

Porady

Ciasto przed wydrążeniem oraz przełożeniem można szczelnie zawinąć w pergamin i przechować w chłodnym, suchym miejscu ok. 1 tydzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować