Piernik na egotyczny sposób z daktylami, dżemem figowym i owocem kaki

1 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

To mój sposób na nowoczesną odsłonę piernikowych łakoci.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    2 jaja
    350 gram mąki pszennej
    130 gram masła
    100 gram cukru
    250 ml mleka
    5 łyżki dżemu figowego
    2 łyżki kakao
    Łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2/3 szklanki pokrojonych suszonych daktyli
    Ponadto:
    Lukier
    2 owoce kaki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piernik na egotyczny sposób z daktylami, dżemem figowym i owocem kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztop i pozostaw do przestygnięcia. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. następnie dodaj mleko, dżem, mąkę wymieszaną z sodą, kakaem, przyprawą do pienika i zmiksuj. Dodaj przestygnięte, płynne masło i zmiksuj, aż do połączenia składników. Na końcu dołóż kawałki daktyli . wyłóż na blachę o wielkości 24 na 32 cm. Piecz około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu udekoruj je lukrem i posyp pokrojonymi owocami kaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować