DESEREK z OWOCEM KAKI i JOGURTEM NATURALNYM

4.5 (171 ocen)

  • 5 min

Owoc kaki czyli persymona jest słodziutki i po zmiksowaniu ma kremową konsystencję za którą dzieci przepadają. Jest on doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik.

  • 5 min

Składniki:

  • Porcja dla 2-latka

    2 małe bardzo dojrzałe owoce kaki (persymona)
    50 ml yogurtu naturalnego
    szczypta cynamonu

    ciasteczko wielozbożowe
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deserek z owocem kaki i jogurtem naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie umyć, oczyścić ze skórki i z ewentualnych pestek. Kaki musi być bardzo dojrzałe (miękki i ciemno pomarańczowoczerwony) w przeciwnym razie owoc jest cierpki.
    Zmiksować blenderem, a następnie połączyć z jogurtem, posypać szczyptą cynamonu.
    Podawać maluszkowi z ulubionym ciasteczkiem.

Porady

Owoce kaki mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę). Podczas kupowania wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku. Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały. Deser dla dzieci od 6 miesiąca

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować