Piernik dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny,aromatyczny piernik z dodatkiem purre z pieczonej dyni.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni
    6 jajek
    100 g mąki pszennej
    100 g cukru
    200 g masła
    cukier waniliowy
    50 orzechów włoskich zmielonych
    przyprawa do piernika(40 g)
    po łyże rodzynek,żurawiny i daktyli
    czekolada mleczna
    1 łyżka śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalej wrzątkiem,odstaw na 30 minut.
    Po tym czasie odcedź na sitku i posiekaj.
  • 2. Obrana dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C .
    Gdy zrobi się miękka wyciąg i przestudź,zmiksuj blenderem na papkę.
  • 3. Masło rozpuść w rondelku.
    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym .
    Powoli dodawaj do nich przestudzone masło,orzechy,mąkę,przyprawę do piernika,a na koniec dynię,
    Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj masę.
    Białka ubij na sztywna pianę ,dodaj do masy dyniowej i wymieszaj delikatnie łyżką.
    Ciasto przełóż do podłużnej formy 12x30 cm,wysmarowanej masłem i obsypana mąką.
    Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 40 minut.
  • 4. Do miseczki włóż połamaną czekoladę,śmietankę oraz bakalie i rozpuść w kąpieli wodnej.
    Następnie wyłóż na wierzch zimnego piernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować