Pyszny,aromatyczny piernik z dodatkiem purre z pieczonej dyni.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg dyni
6 jajek
100 g mąki pszennej
100 g cukru
200 g masła
cukier waniliowy
50 orzechów włoskich zmielonych
przyprawa do piernika(40 g)
po łyże rodzynek,żurawiny i daktyli
czekolada mleczna
1 łyżka śmietanki
Piernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie zalej wrzątkiem,odstaw na 30 minut.
Po tym czasie odcedź na sitku i posiekaj.
2.Obrana dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C .
Gdy zrobi się miękka wyciąg i przestudź,zmiksuj blenderem na papkę.
3.Masło rozpuść w rondelku.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym .
Powoli dodawaj do nich przestudzone masło,orzechy,mąkę,przyprawę do piernika,a na koniec dynię,
Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj masę.
Białka ubij na sztywna pianę ,dodaj do masy dyniowej i wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto przełóż do podłużnej formy 12x30 cm,wysmarowanej masłem i obsypana mąką.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 40 minut.
4.Do miseczki włóż połamaną czekoladę,śmietankę oraz bakalie i rozpuść w kąpieli wodnej.
Następnie wyłóż na wierzch zimnego piernika.
Komentarze