Dyniowy piernik

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pachnący i bardzo smaczne ciasto piernikowe na bazie musu z dyni.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 30 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 20 dekagramów
    - przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
    - soda: 2 łyżeczki
    - jajka: 4 sztuki
    - cytryna (potrzebna skórka i sok): 1 sztuka
    - mus z dyni: 25 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    KREM::
    - serek mascarpone: 25 dekagramów
    - masło: 5 dekagramów
    - cukier puder: 4 łyżki
    DODATKOWO::
    - czekoladowe wiórki: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dyniowy piernik 1. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem, przyprawą do piernika oraz proszkiem do pieczenia i sodą. W misce ubić jajka, dodać do nich rozpuszczone i przestudzone masło i cały czas ubijając dosypywać porcjami suche składniki na koniec połączyć z dyniowym musem.
  • dyniowy piernik 2. Tortownicę(25cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto i wyrównać powierzchnię.
    Piec w temp. 180st około 1 godz.
  • dyniowy piernik 3. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, a wierzch posmarować masą z utartego serka z masłem i cukrem pudrem, posypać czekoladowymi wiórkami.
    Można ciasto dodatkowo dowolnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować