Piernik dyniowy

4.5 (154 ocen)

Bez piernika nie ma świąt

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki imbiru
    1 1/2 łyżeczki soli
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1 szklanka puree z dyni
    1/2 szklanki melasy
    2 jajka
    3 łyżki wody
    100 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Puree

Piernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść w rondelku. Odstaw na bok.
    W misce połącz ze sobą mąkę,sól, sodę i przyprawy. W drugiej misce połącz ze sobą masło,puree z dyni.jajka,melasę,cukier brązowy i wodę. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
    Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piecz w 175 C. przez ok. 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować