Pierniczkowy kalendarz adwentowy

0 (0 ocen)

Idealny prezent na Mikołajki lub Święta :)

Składniki:

  • ( z podanej porcji wyjdzie kalendarz i 2 blachy pierniczków )

    50g masła

    200g miodu

    200g cukru

    450g mąki pszennej

    1 jajko

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 opakowanie przyprawy do pierników ( 40g )



    Lukier :

    ubite na sztywno białko z 1 jajka

    200 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczkowy kalendarz adwentowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód cukier i masło rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę do pierników. Całość zagotowujemy a następnie studzimy . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia . Dodajemy jajko i masę z rondelka . Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto , posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka dni by ciasto dojrzało ( wystarczą 2 dni ale ja zawsze trzymam minimum 3 doby ) .
  • 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Nożem wycinamy kształt choinki i tniemy na 24 kawałki . Z reszty ciasta foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut . Gdy pierniczki wystygną na każdym kawałku choinki lukrem malujemy cyfry od 1 do 24 , można je dodatkowo ozdobić lukrowymi kuleczkami lub drażetkami . Pierniczki potrzebują kilka dni by były miękkie , także warto przygotować je wcześniej :)

Porady

Kalendarz taki jest świetnym pomysłem na prezent , wystarczy elementy lukrem przymocować do deseczki lub kartonowej podkładki i owinąć folią , ozdobić wstążkami i gotowe !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować