Drożdżowy wieniec adwentowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja stołu: adwentowa, świąteczna lub zimowa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Bułeczki drożdżowe
    • 3 szklanki mąki
    • 1 opakowanie suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżki oliwy
    • szczypta soli
    Krem serowy
    • 3/4 szklanki śmietanki 30%
    • 2 serki jogurtowe
    • szczypta soli
    Dekoracja
    • pomidorki koktajlowe
    • różyczki brokuła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Drożdżowy wieniec adwentowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki drożdżowe
    • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki.
    • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem.
    • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę.
    • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować duże koło. Bułeczki układać na obwodzie, jedna obok drugiej.
    • Wstawić do ciepłego ale nie gorącego piekarnika, nastawić temp. na 180 st.C i piec przez 30 minut.
  • 2. Krem serowy
    • Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać serek i ubić razem na gładką masę.
    • Serek przełożyć do rękawa i wycisną ozdobne rozety na każdej bułeczce. Należy poczekać, aż bułeczki wystygną.
    • Wieniec udekorować pomidorkami i różyczkami brokuła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować