Pierniczkowy alpejczyk z kremem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Banalnie proste i bardzo efektowne. Nie tylko dla wielbicieli pierniczków

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę ok 32x20cm
    Ciasto
    -6 jajek
    -6 łyżek oleju
    -szklanka cukru
    -półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    -półtorej szklanki mąki
    -3 czubate łyżki kakao
    -ok 30 dag pierniczków w czekoladzie
    Krem
    -3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
    -półtorej kostki masła
    -2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pierniczkowy alpejczyk z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
    Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
    Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować