Pierniczki w pół godziny

5 (160 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Naprawdę wystarczy pół godziny żeby uzupełnić braki w piernikowych pudełkach. Oczywiście są pyszne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g mąki pszennej
    łyżka przyprawy korzennej do piernika
    łyżeczka kakao
    łyżeczka kawy inka
    łyżka sody
    100 g masła
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    cukier puder do obtaczania pierniczków
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki w pół godziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, jajkami i miodem. Dodać stopniowo suche składniki i miksować. Ciasto musi być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze mąki. Wyrobić ręką.
    Podzielić na cztery części i zrobić wałki. Każdy wałek pokroić na 10 części. Z pokrojonych części zrobić kulki. Kulki obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 - 20 min. Pierniczki gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować