Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić z miodem, dodać przyprawę do pierników, przestudzić. Do garnka przesiać mąkę z sodą, cukier puder, kakao, wbić jajko i dodać masło z miodem oraz przyprawą do pierników. Wszystko zagnieść, wyłożyć na stolnicę i wałkować na płaty ciasta grubości 0,5 cm. Wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy między piernikami miejsce ponieważ pierniczki podczas pieczenia rosną. Pieczemy 10 minut w temp.180 stopni.
Po upieczeniu pierniczki przechowuję w puszkach lub słoikach szczelnie zamkniętych. Nadają się do zjedzenia już po kilku dniach. Ozdabiamy je według uznania. Ja używam gotowych lukrów i pisaków, ale czasem robiłam lukier z białek i cukru pudru i soku z cytryny.
2.Ubiegłego roku na Wigilie przygotowałam dla każdego domownika pierniczka w kształcie szopki z jego imieniem lub pieszczotliwym "przezwiskiem domowym". Wszyscy byli miło zaskoczeni :)
Smacznego
Komentarze