Pierniczki świąteczne

4.51 (180 ocen)

  • 40 min

Przepis, który wypracowałam przez lata robienia świątecznych pierniczków.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki

    5 łyżek miodu

    1 jajko

    1/2 kostka masła

    1/2szkl. cukru pudru

    5 łyżeczek przyprawy do piernika

    2 łyżki kakao

    1 czubata łyżeczka sody

    lukry i inne ozdoby według uznania
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernikowe uroki 1. Masło roztopić z miodem, dodać przyprawę do pierników, przestudzić. Do garnka przesiać mąkę z sodą, cukier puder, kakao, wbić jajko i dodać masło z miodem oraz przyprawą do pierników. Wszystko zagnieść, wyłożyć na stolnicę i wałkować na płaty ciasta grubości 0,5 cm. Wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy między piernikami miejsce ponieważ pierniczki podczas pieczenia rosną. Pieczemy 10 minut w temp.180 stopni.

    Po upieczeniu pierniczki przechowuję w puszkach lub słoikach szczelnie zamkniętych. Nadają się do zjedzenia już po kilku dniach. Ozdabiamy je według uznania. Ja używam gotowych lukrów i pisaków, ale czasem robiłam lukier z białek i cukru pudru i soku z cytryny.
  • pyszne , świąteczne słodkości 2. Ubiegłego roku na Wigilie przygotowałam dla każdego domownika pierniczka w kształcie szopki z jego imieniem lub pieszczotliwym "przezwiskiem domowym". Wszyscy byli miło zaskoczeni :)
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować