REKLAMA

Wykwintny pieczony pstrąg z warzywami

wyświetlono: 996 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Danie, które warto przyrządzić nie tylko na piątkowy obiad ale również na wykwintną kolację lub przyjęcie dla gości.

opublikowany: 13.02.2015
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 2 pstrągi
    3 łyżki posiekanego koperku
    4 kawałku suszonych pomidorów w oleju
    ½ cytryny
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    Warzywa:
    5-6 ziemniaków
    2 marchewki
    1 jabłko
    1 papryka czerwona
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ¾ łyżeczki ziół prowansalskich
    sól
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • kroję warzywa 1. Ziemniaki, marchewkę i jabłko obrać. Ziemniaki i jabłko pokroić w grubą kostkę. Marchewkę w plastry. Ziemniaki, marchewkę wrzucam do garnka i gotuję od zagotowania przez około 3 minuty. Odsączam i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka.jabłko i cebulę wymieszać. Paprykę pokroić w paski. Wszystkie warzywa i jabłko wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dodać do nich oliwę oraz tymianek, słodką paprykę, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i odrobinę soli. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Czasami mieszać
  • gotowa rybka 2. Rybę dokładnie umyć. Natrzeć solą i odrobiną pieprzu oraz skropić sokiem z połówki cytryny.Nacinamy wzdłuż ości i wkładamy w te nacięcia ząbki czosnku. Do środka obu ryb włożyć masło, posiekany koperek, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Rybę przełożyć na podpieczone warzywa i piec dodatkowe 20 minut. Dla osób,które posiadają tylko małe naczynia żaroodporne alternatywą jest upieczenie ryby oddzielnie w folii. Od razu podawać. Smacznego :)

Porady

Przy braku suszonych pomidorów w oleju można użyć koncentratu pomidorowego. Ja używam pół łyżeczki, którym smaruję środek rybki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Pstrąg wykwintny

Pstrąg w dwóch odsłonach, w sosie śmietanowo - kurkowym i pomidorowo - śliwkowym, czyli do wyboru do koloru :)

kategoria: ryba Przystawki Sosy opublikowany: 09.01.2015 | wyświetlono: 467 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: klementynka 28695223_334377100384945_578555202_o

pstrąg pieczony z warzywami

Taki pstrąg to sposób na szybki i smaczny obiad. Zrobiłam go dla męża,który uwielbia pstrąga.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 11.01.2014 | wyświetlono: 1193 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE