Pierniczki robię przed świętami Bożego Narodzenia z moją córeczką Basią (4 latka). Mamy superzabawę, a pierniczki są pyszne.
Składniki:
Na 50-60 pierniczków:
● 75 g margaryny Kasia
● 25 dag miodu
● 12,5 dag cukru
● 1 op. przyprawy do pierników
● 50 dag mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 jajko
Pierniczki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, miód i cukier
roztapiamy w rondlu. Masę
studzimy i wlewamy do miski.
2.Mąkę z proszkiem do pieczenia
i przyprawą do piernika
dodajemy razem z jajkiem do
masy miodowej. Zagniatamy ciasto
i pozostawiamy pod
przykryciem na 1-2 godziny.
3.Ciasto rozwałkowujemy na
placek grubości 0,5 cm i foremkami
w różnych kształtach
wycinamy pierniczki.
4.Pierniczki układamy na natłuszczonej
blasze i pieczemy
15-20 minut w rozgrzanym do
200 °C piekarniku. Upieczone
pierniczki studzimy i na 2-3
tygodnie odstawiamy w suche
i chłodne miejsce.
Komentarze