Pierniczki miodowe

4.99 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierniczki robię przed świętami Bożego Narodzenia z moją córeczką Basią (4 latka). Mamy superzabawę, a pierniczki są pyszne.

Składniki:

  • Na 50-60 pierniczków:
    ● 75 g margaryny Kasia
    ● 25 dag miodu
    ● 12,5 dag cukru
    ● 1 op. przyprawy do pierników
    ● 50 dag mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, miód i cukier
    roztapiamy w rondlu. Masę
    studzimy i wlewamy do miski.
  • 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia
    i przyprawą do piernika
    dodajemy razem z jajkiem do
    masy miodowej. Zagniatamy ciasto
    i pozostawiamy pod
    przykryciem na 1-2 godziny.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    placek grubości 0,5 cm i foremkami
    w różnych kształtach
    wycinamy pierniczki.
  • 4. Pierniczki układamy na natłuszczonej
    blasze i pieczemy
    15-20 minut w rozgrzanym do
    200 °C piekarniku. Upieczone
    pierniczki studzimy i na 2-3
    tygodnie odstawiamy w suche
    i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować