Miodowe pierniczki

4.97 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierniczków nigdy dość, smakowite, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu:)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka miodu
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka przyprawy do pierników
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Polewa:
    10 dag. czekolady deserowej
    5 łyżek mleka
    Dodatkowo:
    blachy wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.97 (158 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka

Miodowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowe pierniczki 1. Miód oraz smalec roztapiam, studzę. Do mąki dodaje przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól, roztopioną mieszaninę, zagniatam ciasto, wałkuje wałkiem, wycinam ciastka, układam na blasze, piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam wystudzone ciastka, pozostawiam do zastudzenia. Na drugi dzień układam w puszcze, zamykam, pozostawiam na tydzień.

Porady

Ciasteczka zamiast polewać czekoladą można polukrować lukrem. Ciastka muszą poleżeć, po upieczeniu są twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować