Miodowe pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gwiazdka w Bullerbyn....czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern.

  • 60 min

Składniki:

  • Miodowe pierniczki - prosiaczki


    Składniki:

    4 pełne szklanki mąki pszennej
    17-18 dag margaryny lub masła
    8 pełnych łyżek miodu
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 jajo
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 dag przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao


    Do dekoracji:

    różowy lukier
    biały pisak

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Miodowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:


    1. W rondlu rozpuścić miód z masłem, nie gotować, odstawić do wystudzenia.

    2. do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawę do piernika.

    3. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu na godzinę odstawić do lodówki.

    4. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy małe prosiaczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Czas pieczenia 12- 15 minut. Dekorować po wystudzeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować