Można je przechowywać w metalowym pudełku kilka tygodni.
45 min
Dla 10 osób
Składniki:
700 g mąki
mąka do podsypania
100 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
400 g miodu
150 g masła
1 jajko
Pierniczki świąteczne lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę i kakao. Wymieszać. Masło roztopić, połączyć z miodem, zestawić z ognia. Gdy masa przestygnie, dodać sypkie składniki oraz jajko. Wyrobić. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm stolnicę posypać mąką. Wyciąć gwiazdki. Ułożyć na blasze i wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Upiec na złoty kolor.
Przygotować lukier: Białka ubić z cukrem aż do uzyskania jednolitej konsystencji i do rozpuszczenia cukru pudru (Ok. 10-15 minut). Tak przyrządzonym lukrem ozdabiamy zimne pierniczki.
Komentarze