Pierniczki świąteczne lukrowane

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Można je przechowywać w metalowym pudełku kilka tygodni.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 700 g mąki
    mąka do podsypania
    100 g cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 opakowania przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kakao
    400 g miodu
    150 g masła
    1 jajko

    Dekoracja:
    2 białka
    2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierniczki świąteczne lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę i kakao. Wymieszać. Masło roztopić, połączyć z miodem, zestawić z ognia. Gdy masa przestygnie, dodać sypkie składniki oraz jajko. Wyrobić. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na całą noc.
    Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm stolnicę posypać mąką. Wyciąć gwiazdki. Ułożyć na blasze i wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Upiec na złoty kolor.
    Przygotować lukier: Białka ubić z cukrem aż do uzyskania jednolitej konsystencji i do rozpuszczenia cukru pudru (Ok. 10-15 minut). Tak przyrządzonym lukrem ozdabiamy zimne pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować