REKLAMA

Pierniki Wielkopolskie Gwiazdory czyli Święty Mikołaj

wyświetlono: 1148 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zastanawiałam się jak nazwać moje pierniki,bo po Wielkopolsku to Gwiazdory, a już w innych województwach to Święte Mikołaje i właśnie takie zestawy pierników przygotowałam na akcję świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy w prezencie dla trzech rodzin z Rogoźna organizowany przez Urząd Miasta w Rogoźnie.

opublikowany: 16.12.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki na 3-4 duże pierniki + kilka małych
    1/3 kostki masła
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    1 jajko
    3-4 łyżki kakao

    Lukier królewski do ozdoby
    Składniki:
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    1 białko
    + barwniki
    Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierniki 1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
  • ciasto 2. Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę.
  • ciasto na pierniki 3. Wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
  • ciasto na pierniki 4. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła. Po 30 minutach rozwałkujemy (podsypując mąką ciasto )na 0,5cm lub 1 cm .
  • piernik mikołaj 5. Wykrawamy dowolnymi foremkami.
  • piernik 6. Tak odciśnięty wzór piernika przekładamy na blaszkę.
  • pierniki 7. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 10 minut, mniejsze pierniki około 8 minut.
  • pierniki Mikołaje 8. Po upieczeniu studzimy najlepiej na specjalnej kratce z piekarnika.
  • pierniki Mikołaje 9. Dekorujemy lukrem królewskim.
    Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
    Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
    Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników.

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Porady

Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem. Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gosia123 IMG_20200810_113957

Pierniki

Pyszne pierniki które zawsze wychodzą. Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują.

kategoria: Ciasta piernik Desery pierniczki Ciasto opublikowany: 29.12.2015 | wyświetlono: 320 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: e-jola1 e-jola1

Pierniki z lukrem

Przepyszne i mięciutkie pierniki, robi się je bardzo szybko, od razu są gotowe do zjedzenia

kategoria: Ciasta piernik Desery pierniczki opublikowany: 22.12.2013 | wyświetlono: 2773 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Miękkie pierniki

pyszne pierniki, które można przygotować przed samymi świętami.

kategoria: piernik ciastka pierniczki opublikowany: 21.11.2018 | wyświetlono: 4644 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE