Pierniczki "brukowce"

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Źródło przepisu: ilovebake.pl

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    ILOŚĆ: blaszka o wym. 35×40 cm

    500 g mąki tortowej
    1/4 szklanki miodu
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    100 g masła
    2 jajka, duże
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej

    SKŁADNIKI NA LUKIER:

    1 szklanka cukru pudru
    1-2 łyżki gorącej wody
    1 łyżeczka soku z cytryny

    DODATKOWO:

    ulubiona marmolada (ok. 1/2 małego słoiczka)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki Marmolady

Pierniczki "brukowce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do lekkiego wystudzenia.

    Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą mieszaninę miodową, wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, zlepiamy i formujemy kuleczki. Formę o wym. 35×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego w odstępach ok. 1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione. Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować